Ďaleko do volieb, blízko ku konfliktom

Do prezidentských volieb zostáva ešte dosť času. Napriek tomu pravá strana politického spektra spúšťa kampane prezidentských kandidátov. Hoci sa zatiaľ niektoré pravicové strany nedohodli na konkrétnom kandidátovi, drvivá väčšina už teraz ohlásených kandidátov pochádza z pravej strany politického spektra.

Rešpektujem ich právo kandidovať, súhlasím s tým, ak sa ktokoľvek prihlási k svojim ambíciám. Čudujem sa však tomu, že pravica naďalej rieši vlastné problémy medzi ktoré nepatrí len (ne)jednota pravicového videnia problematiky, alebo neustále štiepenie, ale po novom už ja široká ponuka kandidátov na hlavu štátu. Je to ich postoj, dokonca ten najúprimnejší prejav vnímania politickej reality. Zase riešia seba a čakajú, že ľudia im platia práve za túto činnosť. Je to omyl, za ktorý im patrí nielen politická daň, ale aj zdôraznenie toho, že takýto prístup oprávnene u ľudí vyvoláva sklamanie z politiky, občiansku pasivitu a ignorovanie toho, aby veci verejné považovali za priestor na vlastnú sebarealizáciu. Za tieto negatívne dopady môže správanie politikov, ich činy, skutky, prejav. Teda to, čím sa politici obracajú chrbtom k ľuďom.

Pri čítaní novinových článkov, sledovaní televízneho spravodajstva či počúvaní rádiá mám stále silnejší pocit, že všetko to, pri čom sa točia pravicoví kolegovia v parlamente sú akékoľvek pokusy o mediálny priestor, kde im vhod prišli budúcoročné prezidentské voľby. Veď aj to je spôsob mediálne sa previesť, hoci ľudí v dnešných časoch trápi omnoho viac niečo iné. Tu však chýbajú recepty a „osvedčené tváre“ usvedčila z neschopnosti nedávna vláda Ivety Radičovej či osemročné bačovanie dvoch Dzurindových vlády.

Ak dnes kandidáti na prezidenta prichádzajú s tým, že chcú rušiť Mečiarove amnestie a hádajú sa, ako zverejňovať financie na kampaň, len jasne ukazujú, že nič, čo by ľudia reálne potrebovali nevedia ponúknuť. Smutná vyhliadka pre prezidentské voľby. Tie sú síce ďaleko, ale konflikty na pravej strane veľmi blízko. Uvidíme, kto sa zdá v prospech koho a hlavne za čo.

Stanislav Kubánek

poslanec NR SR za stranu SMER – sociálna demokracia