Hľadá sa líder, pokračuje boj o prežitie

Jedna z agentúr realizujúcich výskumy verejnej mienky uverejnila prieskum, ktorý poukazuje na postavenie lídra na pravej strane politického spektra. Presnejšie, predsedovia týchto strán sú na tom porovnateľne rovnako. Nik z nich extra nevyčnieva, hoci si to podaktorí predsedovia evidentne želali.

Tento výskum nevnímam ako signál, že čo strana – to predstava o tom, že práve jej líder by sa mal postaviť na čelo pravicového zoskupenia. Tento výskum dokazuje, že pravica aj naďalej bojuje sama o seba a jej lídri nehrajú na voličov, ale na vlastné tričko. Naďalej sa zaoberajú sebou. Viac ako problémy ľudí ich trápia osobné preferencie, mediálny priestor, vlastné politické prežitie. Majú na to právo. Je to vizitka ich vnímania politiky. V podstate iba vyjadrujú to, čo si skutočne myslia o starostiach ľudí a aké problémy ďaleko prevyšujú to, čo skutočne trápi naše regióny.

Som nemilo prekvapený tým akú obrovskú ľahostajnosť prezentuje pravica voči všeobecnej spoločenskej zodpovednosti. Na piedestál svojej činnosti postavili niekoľko svojich predstaviteľov a ľudí vnímajú ako zdroj informácií pochádzajúcich z prieskumov. Akoby na Slovensku nebolo treba riešiť skutočné problémy, ale už len kozmetické dekorácie. Presne takto vnímam politickú púť pravice, ktorá začala štiepením a pokračuje vnútrostraníckymi hitparádami o miere popularite. Ďaleko od zodpovednosti, ale pritom neustále na politickom výslní.

Nebudem ani nechcem riešiť problémy našej pravice. Len ma mrzí, že svojim špecifickým postavením nútia ľudí prestať veriť politike, procesu, ktorého výsledkom musí byť všeobecná spokojnosť a harmónia v spoločnosti.

Stanislav Kubánek

poslanec  NR SR za stranu SMER – sociálna demokracia