Medzinárodný deň žien v Prešove – Zaplnené hľadisko, spev a poďakovanie

V Prešove pripravila okresná organizácia strany SMER – SD 8. marca vo veľkej sále divadla Jonáša Záborského oslavy Medzinárodného dňa žien (MDŽ). A gratulovať veru bolo komu – kapacita vysoko prevyšovala záujem. Pravidlo, že dobrých ľudí sa všade veľa zmestí platilo v tomto prípade na 100%.

Poďakovať sa ženám, mamkám, babkám a slečnám prišiel predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, ktorý adresoval ženám aj tieto slová, „Sme tu preto, aby sme poďakovali ženám. Žena má  jednu výnimočnú a nenahraditeľnú úlohu v spoločnosti a to úlohu matky. Chcem všetkým matkám a ženám popriať pri príležitosti ich sviatku predovšetkým veľa zdravia, pohody a dôvodov na úsmev.“ Poslankyňa NR SR a okresná predsedníčka SMER-u Svetlana Pavlovičová uviedla, že „MDŽ je aj príležitosťou poukázať na aktuálne postavenie žien v spoločnosti, na množstvo nezaplatenej práce, ktorú robia, na iniciatívy, ktoré volajú po riešení.“ V Prešove boli oslavy MDŽ aj dôvodom na spev. V programe vystúpila skupina Kandráčovci. Zaplnené  hľadisko spievalo s nimi každú jednu pieseň a na záver spolu aj s predsedom PSK Petrom Chudíkom. Prostredníctvom projekcie pozdravil prítomné dámy aj predseda vlády a strany SMER – SD Robert Fico. Príležitosť stretnúť sa s ním budú mať ženy z regiónu Šariša 22. marca.

Podľa slov krajského predsedu SMER-u Stanislava Kubánka, Aj dnes zaplnené hľadisko nám potvrdilo, že tradícia osláv MDŽ má v spoločnosti svoje miesto. SMER si tento sviatok váži a prikladá mu veľkú vážnosť. Ženy si zaslúžia naše poďakovanie a uznanie.“ Každú ženu poteší kvet a dámy, ktoré si našli cestu do prešovského divadla odišli s červenou ružou.

Medzinarodny den zien v Presove - Zaplnene hladisko

História medzinárodného sviatku žien siaha do 8. marca 1908. V New Yorku sa konal štrajk približne  40 tisíc amerických krajčírok. Tento štrajk sa stal začiatkom ich dlhého boja proti neznesiteľným pracovným podmienkam a za sociálnu i spoločenskú rovnoprávnosť. O každoročnej oslave tohto sviatku rozhodli príslušníčky socialis­tického hnutia zo 17 štátov na svojej medzinárodnej konferencii, ktorá sa uskutočnila v auguste 1910 v Kodani. Nemecká socialistka Klára Zetkinová tu navrhla, aby sa 8. marec každoročne oslavoval ako medzinárodný deň boja žien za sociálne a politické zrovnoprávnenie, za medzinárodnú solidaritu, proti militarizmu a vojne. Oslavy MDŽ na Slovensku  sa konali už pred 1. svetovou vojnou. Počas nej boli zakázané a ich tradícia sa obnovila v roku 1921.

Fotogaléria – MDŽ Prešov

Krátke video – MDŽ Prešov