Povstanie pripomenula vatra

Okresná organizácia SMER – SD v Prešove pripravila 28. augusta na kopci Bánovec (medzi sídliskom Sekčov a Ľuboticami) už tradičnú oslavu a zároveň spomienku na Slovenské národné povstanie.

Na Bánovec si tak ako každý rok našlo cestu množstvo obyvateľov Prešova i blízkeho okolia. Lákadlom nebola len samotná povstalecká vatra a chutný guľáš, ale aj kultúrny program, v ktorom sa predstavili skupiny BB Country a Kelemešské furmani.

Organizátori medzi účastníkov stretnutia pozvali aj predsedu Prešovského samosprávneho kraja Petra Chudíka, poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Stanislava Kubánka a Svetlanu Pavlovičovú. A práve oni sa postarali o slávnostné zapálenie povstaleckej vatry ako spomienky na ľudí, ktorí bojovali za našu slobodu a svojím postojom voči fašistom ukázali hrdosť a vzdor slovenského národa.

Predseda PSK Peter Chudík vo svojom pozdrave prítomným okrem iného uviedol: „Keď som bol vo Vologde (Ruská federácia) na návšteve, kde sa odhaľoval pamätník maršalovi Konevovi, pýtali sa, prečo v Estónsku búrajú pamätníky 2. svetovej vojny. Na to som odpovedal – Neprináleží mi hodnotiť, prečo sa tak deje v Estónsku, ale u nás na Slovensku si dobre pamätáme, odkiaľ k nám prišla sloboda. Pre nás je dôležitá sloboda, pokoj, láska a priateľstvo a aby sme mohli mat tieto cnosti, musíme si pamätať, čo zlé priniesla 2. svetová vojna. Preto aj zapálením vatry si uctime tých, ktorí bojovali za našu slobodu. Už nikdy nechceme, aby sa vrátili vojnové časy.“

Pozrite si fotogalériu k tomuto článku – kliknite