Predseda parlamentu diskutoval v Prešove so školákmi

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini sa 19. januára stretol s riaditeľmi škôl, s učiteľmi i s predstaviteľmi rôznych inštitúcií v Prešove. S takmer stovkou účastníkov diskutoval predovšetkým o problémoch v školstve.

Upozornil, že situáciu v školstve treba riešiť, ale reálne sa to nedá stihnúť pred voľbami. Podľa jeho slov je cieľom dosiahnuť na Slovensku pre učiteľov 1,2 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Situácia v Prešovskom kraji je pomerne dobrá, nakoľko v regióne je druhá najvyššia priemerná mzda na Slovensku – 997 eur (Banskobystrický kraj 1001 €). Pri porovnaní v priemernou mzdou v Prešovskom kraji (657 €)   zarábajú učitelia s priemerným príjmom 1,5 násobok, čo je najviac na Slovensku.

S učiteľmi zasvätene diskutoval o postavení učiteľov, odmeňovaní, normatívoch a ďalších problémoch. Pripomenul, že existujú aj mnohé iné benefity, ktoré môžu učiteľom zlepšiť ich postavenie. S prítomnými sa zhodol, že je potrebné v konkrétnej diskusii čo najskôr pokračovať.