Vo Vranove pribudne takmer 400 nových pracovných miest

Priamo v areáli priemyselného parku Ferovo vo Vranove nad Topľou bolo 16. apríla podpísané spoločné memorandum medzi prvým investorom v tomto areáli a vládou Slovenskej republiky. Podporu drevospracujúcej spoločnosti Grandwood holding vyjadrili priamo na mieste predseda vlády Róbert Fico a minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Spoločné memorandum je vyjadrením podpory investícii, ktorá má priniesť do vranovského regiónu 390 nových pracovných miest. „Investícia je prakticky schválená, formálne bude schválená s vysokou pravdepodobnosťou na budúci týždeň,“ uviedol počas krátkeho brífingu predseda vlády Robert Fico a pokračoval:„Investícia je životne dôležitá nielen pre podporu zamestnanosti v tomto regióne, ale aj pre mesto Vranov. Ak by sem neprišli investori, mestu by hrozilo, že eurodotáciu, ktorú získalo na jeho výstavbu, bude musieť vrátiť. Ide približne o 3,7 milióna eur.“

Grandwood si v priemyselnom parku Ferovo plánuje prenajať osem hektárov pozemku. Spoločnosti na spracovanie dreva by mal štát schváliť investičnú pomoc vyše 21 miliónov eur. Z toho má byť 16,4 milióna eur vo forme daňovej úľavy, 3,9 milióna eur príspevok na vytvorenie pracovných miest a jeden milión eur na nákup dlhodobého majetku. Firma má povinnosť ostať na Slovensku najmenej päť rokov. Vo Vranove chce realizovať plastifikáciu dreva a produkovať výrobky v oblasti lodiarskeho priemyslu.Rokovania so slovenskou vládou boli úspešné. Po schválení štátnej pomoci sme pripravení začať proces výstavby. Naša spoločnosť tu preinvestuje viac ako 40 miliónov eur. Technológia a výroba je taká, že keď sem raz dovezieme stroje, tak ich tak skoro neodvezieme. To nie je počítač, ktorý zabalíme a zajtra odídeme do Rumunska. Je to región, kde bola v minulosti dobrá tradícia spracovania dreva, funguje tu pobočka vysokej drevárskej školy a stredná drevárska škola. Aj tieto školské zariadenia chceme zapojiť do spolupráce,uviedol Stanislav Lakatoš, konateľ spoločnosti Grandwood holding.

Výroba podľa slov konateľa nebude ani záťažou pre životné prostredie. Nezamestnanosť v okrese Vranov sa pohybuje na úrovni 24 % a v rámci Prešovského kraja je jednou z najvyšších. „Vítame takúto investíciu a veríme, že do regiónu prídu ďalší investori. Mesto Vranov ako aj celý Prešovský samosprávny kraj to veľmi potrebujú. Teší ma, že sme neostali len pri tomto prvom investorovi a už budúci týždeň príde do Vranova v poradí druhý záujemca,“ uviedol predseda PSK Peter Chudík. Vláda SR totiž intenzívne rokuje s ďalšou spoločnosťou, ktorá chce podnikať v oblasti zdravotníckych potrieb. Vo Vranove by tak malo pribudnúť ďalších 200 pracovných miest. Vláda SR podpísala v rovnaký deň aj memorandum so spoločnosťou Tatravagónka Poprad, ktorá vytvorí v okrese Gelnica 350 pracovných miest. V Prakovciach, v miestnom priemyselnom parku, obnoví Tatravagónka zlievarenskú produkciu.

Pozrite si fotogalériu k tomuto článku – kliknite

Pozrite si záznam brífingu pri príležitosti podpísania memoranda – kliknite