NOMINÁCIU NOVÉHO RIADITEĽA MIGRAČNÉHO ÚRADU J.
ORLOVSKÉHO PLATENÉHO SOROSOM BY MALI SULÍK A KOLLÁR VYSVETLIŤ
VEREJNOSTI

Poslanci strany SMER – sociálna demokracia predložili do Národnej
rady (NR) SR návrh na vyvolanie referenda, ktoré by skrátilo
funkčné obdobie súčasnej koalície, pričom by sa nové voľby
uskutočnili najneskôr 30. septembra 2021. „Vládna koalícia tento legitímny a demokratický návrh na vyvolanie odmietla, ale nie je sa čomu diviť, ešte nikdy v histórii nemalo Slovensko vládu, ktorá by sa pred občanmi dokázala zdiskreditovať za menej ako jeden rok. Vláde Igora Matoviča sa to teda podarilo v rekordnom čase,“ uviedol
podpredseda NR SR Juraj Blanár.

Poslanecký klub strany SMER – SD rovnako podporí návrh ústavného
zákona od ďalších poslancov opozície, ktorý sa týka skrátenia
volebného obdobia. „V tomto prípade je však vysoko pravdepodobné, že ani tento návrh neprejde, preto budeme musieť pristúpiť k zberu podpisov a organizovaniu referenda. V tomto momente aktívne komunikujeme so všetkými relevantnými spoločenskými organizáciami, ktoré budú v príprave referenda aktívne. V hre sú dva možné varianty, buď môžeme podpisy zbierať počas núdzového stavu, čo nás nesmierne limituje, alebo môžeme spustiť petičnú akciu po núdzovom stave a organizovať hromadné podujatia či oslovovať ľudí na verejných priestranstvách. Po dôkladnej dohode so všetkými partnermi určite predstavíme presný postup,“ podotkol predseda
strany SMER – SD Robert Fico.

Vláda I. Matoviča sa jasne ukázala ako neskúsená, amatérska a s
minimálnym rešpektom k demokratickým pravidlám. Nie je sa čomu
diviť, keďže strany súčasnej vládnej koalície pred voľbami
ľudí doslova oklamali a v koalícii robia presný opak toho, čo
sľubovali ešte v opozícii. „Nesmierne a negatívne nás prekvapilo rozhodnutie, že novým riaditeľom migračného úradu, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra, sa stal dlhoročný výkonný riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti (NOS), pán Orlovský. NOS má úplne opačné názory na migráciu, ako sú oficiálne postoje Slovenskej republiky, či naše národné záujmy v tejto veci,“ konštatoval
Fico.

Strana SMER – SD predložila do parlamentu návrh uznesenia, v ktorom
pripomenula poslancom, že to bola práve NR SR, ktorá v roku 2015
prijala uznesenie k migrácii, ako mandát pre boj proti nelegálnej
migrácii na európskej úrovni. „V uznesení je uvedené, že Slovensko nemôže nikdy súhlasiť s povinnými migračnými kvótami alebo podobným mechanizmom. Vďaka strane SMER – SD práve preto neboli prijaté žiadne povinné kvóty, inak by to bolo dnes u nás úplne iné,“ zdôraznil Robert Fico s tým, že toto uznesenie stále platí
a všetci sa musia držať zásady neprijímať a nepodporovať žiadne
povinné kvóty.

Rovnako SMER – SD vyrušuje aj nový európsky pakt o migrácii a azyle,
kde silno rezonuje apel na rovnováhu medzi solidaritou a
zodpovednosťou, opatrenia, ktoré majú byť v prospech migrácie a
dovozu migrantov do členských štátov EÚ. „Všetky vládne strany sa pred voľbami predháňali, že nechcú migrantov ani kvóty, najčastejšie to boli Sulík a Kollár. No včera, bez mihnutia oka, potichu akceptovali, že sa šéfom migračného úradu stal pán Orlovský – dlhoročný riaditeľ NOS, ktorá patrí do portfólia amerického miliardára a finančného špekulanta G. Sorosa. Táto nadácia dlhodobo presadzuje v otázkach migrácie úplne opačné stanoviská, aké oficiálne zastáva Slovenská republika, alebo také, ktoré sú v rozpore s našimi národnými záujmami. Sám G. Soros sa v minulosti vyjadril, že je potrebné priviesť do Európy každý rok aspoň milión migrantov a každému dať 15 tisíc eur, aby tu zvládol život. Nelegálna a nekontrolovaná migrácia ohrozuje kultúru, tradície a v konečnom dôsledku aj prináša obrovskú hrozbu terorizmu. My sme ponúkli Európe myšlienku takzvanej „flexibilnej solidarity“, ktorá stojí na ochrane vonkajších hraníc Schengenu a priamej pomoci v ohniskových krajinách, kde sa migrácia začína,“
doplnil R. Fico.

Pán Orlovský však hovorí, že musí prísť nejaká nová migračná
politika. A my sa preto opodstatnene pýtame – čo to bude a aká
politika to bude, snáď politika povinných kvót? Vyjadrili sme
znepokojenie nad vymenovaním nového riaditeľa migračného úradu,
pretože ide proti postoju NR SR. „Táto nominácia je jasne provokatívna a môže mať za následok ohrozenie Slovenska ako suverénneho štátu. Veríme, že sa koaliční predstavitelia, najmä pán Sulík a pán Kollár, ktorí na tejto téme stavali svoje kampane, jasne vyjadria k tejto provokatívnej nominácii,“ uzavrel predseda
strany SMER – SD Robert Fico.

tlačový odbor strany SMER – sociálna demokracia