PREDSEDA R. FICO UPOZORNIL NA KŠEFT VLÁDNEJ KOALÍCIE, PODPREDSEDA E. KALIŇÁK NÁSLEDNE PODAL PODNET NA ÚVO

Celoplošné testovanie, ktoré vládna koalícia núti absolvovať celý národ podľa predsedu strany SMER – SD R. Fica vyvoláva veľa otázok. Poukázal na to, že za celým testovaním vidí veľký stranícky kšeft. „Začal by som tým, že Igor Matovič a jeho kolegovia vo vládnej koalícii sa rozhodli, že urobia kšeft. A asi si uvedomili, že sa najlepšie nakupuje v atmosfére strachu. Padlo rozhodnutie a vláda cez Štátne hmotné rezervy nakúpila 10 miliónov testov a štát za to zaplatil niečo viac ako 43 miliónov eur. Pozerali sme si rôzne stránky a tie nám potvrdili, že cena jedného testu od výrobcu sa pohybuje na úrovni medzi dvoma až troma eurami za jeden test. Z toho vyplýva, že zisk firmy z Trnavy sa pohybuje na úrovni 13 až 20 miliónov,“ upresnil R. Fico.Zároveň podotkol, že firma, ktorá nakúpila testy je napojená na vládnych predstaviteľov. „Igor Matovič ani raz neodmietol informácie o tom, že jeho deti chodia do súkromnej školy, ktorá je spravovaná firmou, ktorej majiteľom je presne ten istý človek, ktorý bol vo firme, ktorá kupovala testy za 43,5 milióna eur. Igor Matovič ani raz nepoprel informáciu, že jeho manželka pôsobila v orgánoch tejto školy, čiže bola úplne napojená na vlastnícke štruktúry firmy, ktorá zabezpečuje chod tohto školského zariadenia. Táto firma bola preukázateľne napojená na pána Sulíka a stranu SaS. No a nechali sa počuť aj Kollárovci, že známy jedného zo štátnych tajomníkov od pána Kollára je presne ten, kto pôsobí v tejto firme,“ dodal.Podľa R. Fica má ale spomenutá firma problém, pretože má nedoplatky v Sociálnej poisťovni okolo 17 000 eur, čo neumožňuje zúčastniť sa akejkoľvek verejnej súťaže. Preto verejná súťaž bola nezákonná. Podľa všetkého, na všetky pochybenia tejto firmy niekto Matoviča upozornil. A aby Matovič tento obrovský podvod prekryl, vymyslel „figový list“ – celonárodné testovanie. „Pozerali sme samozrejme aj ďalšie údaje, ktoré sa týkajú týchto testov a zisťujeme, že testy sú nevhodné na národné testovanie. Stačí, ak sa pozrieme na príbalový leták, ktorý hovorí, že tento test je dobrý u osôb, ktoré majú nejaké príznaky tejto choroby. Príbalový leták rovnako hovorí, že negatívne výsledky nevylučujú infekciu týmto vírusom. Netreba viac čo dodať. Matovič a spol. zatúžili po kšefte,“ uzavrel R. Fico.Podpredseda strany SMER – SD Erik Kaliňák na základe týchto podozrení podal v piatok 23.10. podnet na Úrad pre verejné obstarávanie s podozrením na netransparentný spôsob obstarania testov a tiež na porušenie zákona, podľa ktorého sa verejného obstarávania nemôžu zúčastniť firmy, ktoré majú daňové a odvodové podlžnosti voči štátu a verejným inštitúciám.https://www.facebook.com/robertficosk/videos/397844454719723

tlačový odbor strany SMER – sociálna demokracia