R. FICO: OPATRENIA, KTORÉ SA DOTÝKAJÚ ŽIVOTA VŠETKÝCH OBČANOV, MUSIA BYŤ VÝSLEDKOM CELOSPOLOČENSKEJ DOHODY

Strana SMER – sociálna demokracia nekritizuje obsahovú stránku opatrení prijímaných vládou na boj proti koronavírusu. Neriadime sa filozofiou „čím horšie, tým lepšie.“ Práve naopak, snažíme sa vláde a celému Slovensku podávať pomocnú ruku vo forme našich dlhoročných skúseností z exekutívy. Nemôžeme však prehliadať, že sa vláda v prijímaní mimoriadne dôležitých opatrení v čase krízy vyhýba demokratickému princípu diskusie s opozíciou a verejnosťou.

Politická nevyspelosť vládnej koalície sa odráža najmä v skutočnosti, že sa celoplošné testovanie občanov dohodlo za zatvorenými dverami. Pritom bola obídená celá opozícia, ktorá vie osloviť státisíce svojich voličov a prispieť k celospoločenskej zhode o tak vážnych opatreniach. Nemáme takmer žiadne informácie a nepoznáme konkrétne postupy, podľa ktorých má testovanie prebiehať. Ak sa na testovaní nenájde celospoločenská dohoda, tak celé opatrenie môže nakoniec skončiť absolútnym fiaskom a veľkými škodami pre Slovensko.

Je trestuhodné, že vláda nekonzultovala celoplošné testovanie občanov aj so samosprávami, teda mestami, obcami a VÚC, ktorých sa bude celoplošné testovanie kapacitne dotýkať najviac. V ich prípade sa jedná o zabezpečenie logistiky, priestorov a infraštruktúry. Rovnako nepochopiteľne sa opäť z celého procesu prijímania opatrení vynecháva sociálny dialóg, tak ako tomu bolo aj pri zostavovaní štátneho rozpočtu na rok 2021.

Chaotickosť opatrení vládnej koalície sa prejavila aj v neinformovaní prezidentky Slovenskej republiky, ako vrchnej veliteľky ozbrojených síl, pri koncipovaní opatrenia, ktoré sa má realizovať v súčinnosti s armádou. V prípade prijímaní opatrení na boj proti dopadom koronavírusu sme svedkami porušovania zákona ako na bežiacom páse a nevylučujeme, že sa pri ďalších nezákonných postupoch vlády opäť obrátime na Ústavný súd.

Slovenská republika a jej občania dnes potrebujú celospoločenskú diskusiu, zodpovedný prístup a transparentné vládnutie, ktoré priebežne informuje ľudí o zásahoch do ich práv, ktoré sa majú diať. Aj napriek nespočtu sľubov vládnej koalície o novej politickej kultúre, sme najmä svedkami tajnostkárstva, amatérskej práce s negatívnymi následkami, koaličných roztržiek, kolosálneho dlhu v štátnom rozpočte a neschopnosti vlády efektívne vyplácať podpory a finančné prostriedky ľuďom postihnutých krízou a podnikateľom, ktorí sú na pokraji bankrotu.

Pripájam link:

tlačový odbor strany SMER – sociálna demokracia