Vyhlásenie podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky a podpredsedu strany SMER – sociálna demokracia Juraja Blanára: Dialóg s Ruskom a nie sankcie

Strana SMER – sociálna demokracia vždy podporovala dialóg namiesto sankcií. Sme presvedčení o tom, že tak ako našu zahraničnú politiku je potrebné orientovať na všetky svetové strany, tak by aj Európska únia (EÚ) mala viesť dialóg nielen s členmi, ale aj ďalšími partnermi. Rusko považujeme za dôležitého hráča vo svete a partnera pre EÚ. Ruská federácia je veľmi silná v diplomacii, a preto rokovania s ňou nemusia byť jednoduché, no napriek tomu je potrebné v nich pokračovať. Európske liberálno-pravicové strany by najradšej Rusko vymazali z mapy. Ale týmto ich jednostranným pohľadom nič nevyriešia, ale len vytvárajú ďalšie napätie, čo my zásadne odmietame. Iba rusofobistickí a naivní ľudia si mohli myslieť, že šéf EÚ diplomacie J. Borell jednou minulotýždňovou (4. – 6. 2. 2021) návštevou Ruska všetko vyrieši. Preto odmietame tohtotýždňové výzvy 81 európskych ľudovcov a liberálov, aby odstúpil zo svojej pozície len preto, že išiel do Moskvy rokovať nielen o aktuálnych témach, ale aj predpripraviť marcové strategické rokovanie EÚ s Ruskou federáciou.

Je potrebné pokračovať v dialógu napriek ťažkostiam, a preto naša podpora je jednoznačná pre rokovanie EÚ s Ruskou federáciou, pretože je to pre obe strany bytostne dôležité z hľadiska bezpečnosti, stability a prosperity v Európe. Návštevu J. Borella v Rusku vnímame ako prípravu na strategické marcové rokovania, ktoré by mali priniesť zlepšenie vzájomných vzťahov. Sám šéf európskej diplomacie považuje súčasný stav vzťahov s Ruskom ako na križovatke a EÚ musí prijať historicky dôležité rozhodnutie. Buď spolupráca s Ruskom alebo ísť do konfrontácie. Strana SMER – SD podporuje hľadanie spolupráce, pretože sankciami sa v diplomacii nedá dostať ďalej.