MDŽ v Kežmarku a Starej Ľubovni – poďakovanie ženám

Tradícia osláv Medzinárodného dňa žien, ktoré pripravuje SMER – sociálna demokracia pokračovala aj na východe Slovenska. V Kežmarku a Starej Ľubovni čakal 7. marca na dámy bohatý kultúrno-spoločenský program. V oboch mestách boli športové haly zaplnené do posledného miesta. Publikum, kde neboli len ženy ale aj celé rodiny, potešili svojím vystúpením – hudobné zoskupenie LA GIOIA, Čarovné ostrohy a Vašo Patejdl.

Poďakovať ženám a zagratulovať im k sviatku MDŽ mal prísť aj predseda vlády a strany SMER – SD Robert Fico. Žiaľ choroba mu to neumožnila. Jeho pozdrav a poďakovanie preto tlmočil predseda NR SR a podpredseda SMER-u Peter Pellegrini. Vo svojom príhovore k ženám okrem iného uviedol, „Tento sviatok oslavujeme v SMER-e už 15 rokov. A budeme to robiť ešte dlho a nebudeme sa za tento sviatok hanbiť. Je to prejav úcty a vďaky – Vám ženám, za všetko čo ste v živote dokázali. Nie je to sviatok ideologický. Je to sviatok, ktorým si pripomíname boj žien za svoje práva.“ Druhým hosťom bol minister financií a podpredseda SMER-u Peter Kažimír. Medzi hosťami boli aj predseda PSK Peter Chudík a poslanec Národnej rady SR a krajský predseda SMER – SD Stanislav Kubánek, ktorý uviedol, „Sme radi, že ženy vnímajú naše podujatia ako formu poďakovania sa im za všetko čo pre spoločnosť robia. Rovnako ma teší prejavený záujem o podujatia MDŽ zo strany verejnosti v našom regióne. Je to záväzok pokračovať v tejto tradícii. My oslavy MDŽ organizujeme aj v ďalších okresoch Prešovského kraja.“

História medzinárodného sviatku žien siaha do 8. marca 1908. V New Yorku sa konal štrajk približne  40 tisíc amerických krajčírok. Tento štrajk sa stal začiatkom ich dlhého boja proti neznesiteľným pracovným podmienkam a za sociálnu i spoločenskú rovnoprávnosť. O každoročnej oslave tohto sviatku rozhodli príslušníčky socialis­tického hnutia zo 17 štátov na svojej medzinárodnej konferencii, ktorá sa uskutočnila v auguste 1910 v Kodani. Nemecká socialistka Klára Zetkinová tu navrhla, aby sa 8. marec každoročne oslavoval ako medzinárodný deň boja žien za sociálne a politické zrovnoprávnenie, za medzinárodnú solidaritu, proti militarizmu a vojne. Oslavy MDŽ na Slovensku  sa konali už pred 1. svetovou vojnou. Počas nej boli zakázané a ich tradícia sa obnovila v roku 1921.

Fotogaléria – podujatie k MDŽ – Kežmarok, Stará Ľubovňa – kliknite

Krátke video  – podujatie k MDŽ – Kežmarok – kliknite

Krátke video  – podujatie k MDŽ – Stará Ľubovňa – kliknite