Predseda PSK verí, že Kežmarský hrad bude o tri roky vyzerať ako nový

Múzeum v Kežmarku sa už niekoľko rokov pokúša riešiť nevyhovujúcu situáciu na hrade v súvislosti s jeho odvlhčením. V prvej etape prestavby by sa do hradu malo investovať takmer 543.000 eur.

„Od Úradu vlády Slovenskej republiky dostalo kežmarské múzeum dotáciu 250.000 eur, ktoré by mali ísť na odvlhčenie hradu z nádvoria a na obnovu fasády,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík. Po obhliadke hradu sa s riaditeľkou múzea Erikou Cintulovou dohodli na spustení súťaže na prvú etapu rekonštrukcie múzea. „V nej by mali byť zahrnuté práce na odvlhčenie hradu z nádvoria, rekonštrukcia fasády a vstupnej veže,“ informoval Chudík. Zároveň dodal, že Cintulová požiada o financie na projektovú dokumentáciu druhej etapy rekonštrukcie.
„Prvá etapa obnovy hradu vychádza na takmer 543.000 eur. Súťaž ukáže, či sa táto hodnota zvýši alebo bude rovnaká,“ dodal Chudík. Z tejto sumy dostane 250.000 eur kežmarské múzeum z dotácie od vlády a zvyšných 293.000 eur bude riešiť PSK kraj z vlastných zdrojov. Druhá etapa projektu by sa mala pripojiť k prvej neskôr. V nej by podľa Chudíka mali byť zahrnuté práce na odvlhčenie administratívnej časti múzea a parkánového múru. „V tomto roku by sa mala spustiť prvá etapa rekonštrukcie, v roku 2017 by mala nasledovať tá druhá, do ktorej by chcel PSK investovať sumu 300.000 až 500.000 eur. Verím, že o tri roky bude hrad vyzerať ako nový,“ doplnil Chudík. Predseda PSK uviedol, že od roku 2004 PSK investoval do múzea takmer 800.000 eur. „Len samotné dve etapy prestavby majú hodnotu okolo 850.000 eur,“ dodal.
„V rámci projektov, ktoré sme podávali cez dotačný systém Ministerstva kultúry SR sme už riešili čiastkovo odvlhčenie hradu, ale táto pamiatka si vyžaduje väčšiu finančnú injekciu. Chceme predovšetkým vyriešiť nedostatky, ktoré denne vidia aj turisti,“ povedala riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová. Podľa jej slov by bolo vhodné, aby sa s odvlhčovaním hradu začalo čím skôr, ideálne už v jarných mesiacoch. Zároveň dodala, že rekonštrukčné práce budú prebiehať za plnej prevádzky hradu.