Rekonštrukciu humenského kaštieľa nič nebrzdí

Humenský renesančný kaštieľ sa prezlieka do nového šatu. Prebiehajú tu rekonštrukčné práce, najväčšie za posledných 200 rokov. Aj napriek tomu Vihorlatské múzeum, ktoré v ňom sídli, funguje v plnej prevádzke.
V minulom roku prišlo do humenského múzea takmer 30 000 návštevníkov aj napriek tomu, že väčšinu roka tu už prebiehali stavebné práce. Tie idú podľa plánu, i keď pôvodný rozpočet bolo treba navýšiť o 320 000 eur. 21. júla tohto roka má byť obnova exteriérov kaštieľa ukončená. V uplynulý piatok prišiel na kontrolný deň do kaštieľa predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Médiá informoval spoločne s riaditeľom múzea Vasiľom Fedičom.
Pôvodne malo ísť na rekonštrukciu kaštieľa Vihorlatského múzea v Humennom 2,353 mil. €, dnes sa hovorí o 2,6 mil. eur s DPH. Navýšenie rozpočtu si vyžiadali práce naviac. „Pri takejto pamiatke je to úplne normálne, že počas prác sa odkryje niečo, s čím sa vopred nemohlo počítať. Keď z kontrolného dňa, ktorý sa robí pravidelne, vyplynie, že je treba vykonať niektoré práce naviac, potom to ide do zastupiteľstva a tam sa to schvaľuje. Zatiaľ nám takýto systém vyhovuje,“ povedal Chudík.
Cieľ rekonštrukcie je v rámci možností vrátiť dominante mesta pôvodný vzhľad a napraviť to, čo pokazila „veľká rekonštrukcia“ v 70. rokoch minulého storočia, ktorá bola vykonaná bez predchádzajúceho reštaurátorského prieskumu. „Ja som kedysi sľúbil, že mojou úlohou je obliecť tento kaštieľ do novej fasády. Nevyšlo to hneď, tak ako som si to predstavoval, pretože ide o naozaj veľkú investíciu, ale peniaze sa našli, dnes sa tu robí, práce bežia podľa plánu. Som spokojný,“ povedal Peter Chudík.
Podľa plánu tu bolo treba vymeniť 4 600 m2 strechy, asanovať a následne zatepliť 2 760 m2 podkrovia a vymeniť 123 okien. V náplni práce stavbárov, klampiarov či tesárov je kompletná výmena strechy, po novom bude hliníková. Zmenou postupne prechádza aj vonkajšia fasáda, tá sa robí v reštaurátorskom a nie stavebnom režime, čo znamená, že ju vykonávajú reštaurátori. Tiež sa na jednotlivých vežiach bude obnovovať sgrafitová výzdoba vrátane erbov, ale aj kamenných a kovových artefaktov. Samozrejmosť je odvodnenie a výmena kanalizácií. Opraví sa balkón na východnej strane. Terasa na západnej strane bola odstránená bez náhrady. V pláne je aj nový padací mostík, ktorý by sa mal viac podobať tomu, ktorý tu bol kedysi a vymení sa aj brána, má byť celkom nová, s malými dvierkami, ako je to vidieť aj na niektorých dobových fotkách.
Už v lete tohto roka by mal kaštieľ definitívne nadobudnúť svoju historickú podobu. Niektoré veci totiž pri poslednej rekonštrukcii pred 40 rokmi neboli priznané, takže sa dnes robia nanovo. V ďalšom roku by mala pokračovať ďalšia etapa obnovy, tentokrát nádvoria kaštieľa, na ktorú je už spracovaná projektová dokumentácia. „Prešovský samosprávny kraj má záujem na obnove kultúrnych pamiatok, v minulom roku išlo na tento účel skoro 9 miliónov eur,“ konštatoval Fedič.
V minulom roku prišlo do Vihorlatského múzea takmer 30-tisíc návštevníkov. Dvadsaťtisíc bolo platiacich. „Pre nás je to nie nezanedbateľná položka, preto ideme so zaťatými zubami, ale nezrušili sme sezónu. A ani to neplánujeme. Pristúpili by sme k tomu iba v jednom, jedinom prípade. Ak by bola ohrozená bezpečnosť návštevníkov, čo sa môže stať na južnej strane. Zatiaľ sa to ale snažíme zvládnuť pri plnej prevádzke,“ povedal Fedič.
Župan sľubuje ešte viac. „Verím, že tento park získa iný rozmer, atmosféru, že si to tu Humenčania jednoducho zamilujú a tento kaštieľ sa stane dominantou mesta.“